blog

Ελληνική κοινωνία, ώρα μηδέν. ‘Πως θα επιβιώσουμε?’

Παρασκευή, 24 Δεκέμβριος 2010 00:00
ShareΔεν είμαι απαισιόδοξος εκ φύσεως -το αντίθετο- ομως διάλεξα τον τίτλο αυτό σκοπίμως μια και σχεδόν τίποτα δεν δείχνει αυτή την στιγμή να έχει θετικό πρόσημο για την επιβίωσή μας σαν λαός, σαν χώρα.

Και αυτό θεωρώ πως μας αφορά όλους, οπως θα δεις πιο κάτω, αφου οι αρνητικές αλλαγές στην γενική πορεία της χώρας μας μας επηρεάζουν και μας πλήττουν, όλους, άμμεσα.

Ομως λέγοντας επιβίωση τι εννοούμε? Οι περισσότεροι εννοούν απλά το να κρατιόνται, απλά, στην ζωή η στην ίδια -εν ζωή- κατάσταση, σε περίπτωση μιας απειλής.

Αν κάποιος είναι στην εντατική και κρατιέται στην ζωή με σωληνάκια, δεν επιβιώνει, είναι σχεδόν νεκρός.
Στο σημείο λοιπόν αυτό, το σημείο που χαρακτηρίζω ‘μηδέν’, υπάρχει μεν σωματική ζωή για ‘κάποιον’, ομως δεν μιλάει, δεν επικοινωνεί, δεν ενεργεί, παρα μόνο δέχεται, οτι του κάνουν.

Δεν εχει αυτοβουλία!

Δεν νοιάζεται για το τι συμβαίνει πέρα απο την ‘μύτη’ του και έξω απο τον μικρόκοσμό του.

Για να επιβιώνεις ομως, πρέπει να βελτιώνεις διαρκώς την θέση σου και την κατάσταση της ύπαρξής σου, σαν άτομο, σαν οικογένεια, σαν ομάδα, σαν δήμος, σαν χώρα, σαν έθνος, αυτόβουλα !

Χρειάζεται να έχεις δύναμη για να δημιουργείς και να φέρνεις αποτελέσματα, να επηρεάζεις το περιβάλλον σου και να εχεις περισσότερη ευχαρίστηση απο οτι πόνο.

Αν η ζωή σου είναι περισσότερο ‘πόνος’ και ‘βάσανα’ οδηγείσαι βαθμιαία στον θάνατο η στην απάθεια (είναι σχεδόν το ίδιο).

Αν αναλάβεις υπευθυνότητα για την θέση σου και για την κατάστασή σου θα ‘ξυπνήσεις’ και θα πάρεις τον έλεγχο της μοίρας σου στα δικά σου χέρια.

Οσο μεταβιβάζεις ‘αλλού’ την ευθύνη η καταστασή σου θα παραμένει ίδια.

Ο πόνος είναι μη επιβιωτικός και σε οδηγεί σε συναισθηματικό αποκλεισμό, η ηδονή και η ευχαρίστηση είναι επιβιωτικές και σε κρατάνε ‘ξύπνιο’.

Συγκεντρώσου σε επιβιωτικές σκέψεις και ενέργειες και επικοινώνησε με τους γύρω σου, βγές έξω και νιώσε ζωντανός, πάρε υπευθυνότητα και βοήθησε τον εαυτό σου και τους άλλους.

Στην σημερινή Ελληνική κοινωνία, υπάρχει περισσότερος πόνος απο οτι χαρά και η ροπή τείνει προς τα αρνητικά πρόσημα της κλίμακας της ζωής και του θανάτου.

Η γενική τάση επηρεάζει το ειδικό και το μερικό.

Αναπόφευκτα η αστική και η μεγαλοαστική τάξη πλήττονται επίσης και επηρεάζονται αντίστοιχα παρασυρόμενες απο την γενική τάση.

Η επιβίωση της Ελληνικής κοινωνίας είναι μια υπόθεση που απαιτεί συλλογική δράση.

Η μεγαλοαστοί αν δεν βγούνε απο την βολεμένη τους θέση και δεν ενεργήσουν συνειδητά και αποφασιστικά με τρόπους επιβιωτικούς για να εξισσορροπήσουν την αρνητική πορεία της χώρας μας και του λαού μας θα παρασυρθούν απο το γενικό ρεύμα προς τα κάτω.

Η εξατομίκευση δεν είναι επιβιωτική, δεν είμαστε μόνοι μας, άλλωστε κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ μόνος του.

Αν προσπαθήσεις να κρατηθείς στην ίδια κατάσταση, οσο καλή κι αν είναι αυτή θα πέσεις προς τα κάτω –θα χειροτερέψεις- πόσο μάλλον αν είναι κάκιστη.

Η δύναμη της επιβίωσης έχει τους δικούς της νόμους και αρχές.

Η επιβίωση απαιτεί να έχεις αφθονία σε όλα τα επίπεδα.

Αφθονία σημαίνει να έχεις περίσσευμα.

Συνεπώς, αν για σένα επιβίωση ηταν μέχρι σήμερα απλά να έχεις τα απολύτως απαραίτητα τότε πιθανότατα θα αντιμετωπίζεις προβλήματα στην ζωή σου και θα νιώθεις απειλή επιβίωσης.

Βλέπεις τα δεδομένα άλλαξαν και μπήκαμε ολοι υπο επητήρηση, δεχόμαστε έλεγχο στο ‘σπίτι μας’.

Για να αντέξει κάτι η κάποιος τις ‘πιέσεις’ και τους κινδύνους που απειλούν την επιβίωσή του θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος κατάλληλα, για να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να επιβιώνει διαρκώς.

Θα πρέπει να αγωνιστεί, να δώσει μάχη, να περάσει απέναντι.

Το να υποκρίνεται κανείς οτι δεν υπάρχει κίνδυνος η να περιμένει το τέλος νάναι ανώδυνο δεν είναι λογικό μια και δεν εξασφαλίζει την επιβίωσή του, αντιθέτως επιδεινώνει την κατάστασή του και το τέλος είναι βέβαιο.

Ομως μόνος του κανείς δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

Γι αυτό ο άνθρωπος δημιούργησε οικογένεια και ομάδες, ωστε να συμβάλουν στην επιβίωσή του και εκείνος στην δική τους.

Ενας άντρας η γυναίκα με πολλούς φίλους είναι περισσότερο επιβιωτικός απο εναν που δεν έχει κανέναν η ελάχιστους.

Γι αυτό και άνθρωποι με πολλούς φίλους έχουν υψηλό δείκτη αξίας, είναι περισσότερο ελκυστικοί και έλκουν το αντίθετο φύλο βλ. ‘λύκος η πρόβατο’ εκδόσεις Λιβάνη.

Μια ισχυρή και δεμένη οικογένεια είναι δυνατότερη και περισσότερο επιβιωτική απο το κάθε ενα ατομο που την αποτελεί μόνο του.

Είναι ανάγκη να ξαναεπιστρέψουμε σε αξίες που ενισχύουν την επιβίωσή μας οπως η οικογένεια, η φιλία, η αξιοπρέπεια, στην ειλικρινή επικοινωνία και την ανιδιοτελή αγάπη, την συμμετοχή μας στα κοινά και την έμπρακτη συνεισφορά μας στα θέματα που αφορούν τον δήμο μας, τους συνανθρώπους μας, την χώρα μας και τον πλανήτη μας.

Ο διανοητικός σου προγραμματισμός προηγείται οποιασδήποτε ενέργειας και γίνεται εύκολα απο τον καναπέ του σπιτιού σου αρκεί μόνο να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και να διακρίνεις τα μελλοντικά οφέλη αυτής της αλλαγής ( απο το βιβλίο μου ‘Η σιωπή των ανδρών’ κεφάλαιο -Που εστιάζεσαι).

Εχεις τα πινέλα, εχεις και τα χρώματα, ζωγράφισε τον πίνακα της ζωής σου και μπές μέσα. Νίκος Καζαντζάκης.

About the author

Relative Posts