blog

Οι διαστάσεις της αλήθειας

Αγαπητέ μου φίλε και φίλη,

Μα αλήθεια, τι είναι η αλήθεια τέλος πάντων? Πως να ξεχωρίζεις ποιός σου λέει την αλήθεια και αν αυτά που σου λέει, είναι αλήθεια?

Ποιός δεν θάθελε να ξεχωρίζει, αλάνθαστα, την αλήθεια απο το ψέμα? τον ειλικρινή απο τον ψεύτη? ειδικά στις ημέρες μας που η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων περνάει κρίση?

Καθημερινά ακούμε ολόγυρά μας, στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, στις συζητήσεις μας,οι άνθρωποι να αποζητούν διαρκώς την αλήθεια.

Την αλήθεια στα γεγονότα, στα συναισθήματα, στις ερωτικές η στις επαγγελματικές σχέσεις η συναλλαγές. Η αλήθεια ομως φαίνεται να κρύβεται και πέπλα μυστηρίου να την καλύπτουν στις μεταξύ μας σχέσεις.

Λέμε οτι απεχθανόμαστε το ψέμμα και ζητάμε μόνο ειλικρινείς σχέσεις που βασίζονται στην αλήθεια.

Τελικά η αλήθεια τι είναι και γιατί φαίνεται οτι σπανίζει?

Αρχικά, η αλήθεια φαίνεται να είναι διαφορετική, ιδωμένη απο την οπτική γωνία του κάθε ανθρώπου.

Διακρίνεται απο μια υποκειμενικότητα, που δημιουργεί ρήγμα στην επικοινωνία των ανθρώπων αφού δεν συμφωνούν μεταξύ τους, εχουν βλέπεις διαφορετική πραγματικότητα για το τι είναι ‘αλήθεια’ και τι οχι.

Παράδειγμα, σ’ενα γεγονός ( π.χ ενα τροχαίο ατύχημα) στο οποίο είναι μάρτυρες δέκα άνθρωποι, θα παρατηρήσουμε οτι για το ίδιο γεγονός η αλήθεια θα ειναι διαφορετική για τον κάθε ενα απο αυτούς τους δέκα αυτόπτες μάρτυρες –θα έχει κάποιες παραλλαγές- ανάλογα με την θέση και την οπτική γωνία που ο καθένας έβλεπε την σκηνή του ατυχήματος.

Αλλη η αλήθεια για τον οδηγό του ενός οχήματος και άλλη για τον άλλο, άλλη για τους συνοδηγούς του ενος οχήματος και άλλη για τους άλλους. Αλλη η οπτική γωνία του περιπτερά στην γωνία της διασταύρωσης και άλλη της γειτόνισας απο το μπαλκόνι της πάνω απο το σημείο του ατυχήματος, κλπ.

Οσο πιο περίπλοκο είναι το γεγονός τόσο περισσότερες παραλαγές της αλήθειας θα έχουμε.

Αρα θα έλεγα πως η αλήθεια είναι μια σχετική έννοια και οτι αποτελείται κάθε φορά απο πολλά δεδομένα σχετικά με ενα γεγονός η μια κατάσταση.

Γι αυτό και η Ιστορία βρίθει απο ‘άπειρες’ παραλλαγές και μας δημιουργείται σύγχυση με το ‘ποιός λέει την αλήθεια?’

Πως επηρεάζεται η αλήθεια των δεδομένων απο τον εκάστοτε παρατηρητή και σε τι βαθμό ωστε άλλοτε να πλησιάζει μια κοινά αποδεκτή πραγματικότητα και άλλοτε να μας μπερδεύει και να χρειάζεται να γίνουμε Σέρλοκ Χόλμς προκειμένου να εξιχνιάσουμε αν μας λέει ο άλλος την αλήθεια?

Η απάντηση βρίσκεται στην ακόλουθη επίγνωση:

Η αλήθεια είναι μια έννοια που έχει διαστάσεις και σαν ‘μέγεθος’ είναι μετρήσιμη και δέχεται ‘αλλοιώσεις’, ανάλογα με το άτομο που την εκφράζει, την ηθική του και την συναισθηματική του κατάσταση, την δεδομένη στιγμή που την εκφράζει.

Ενα άτομο με υψηλή ηθική, λογικό, ήρεμο και νηφάλιο, που βρίσκεται σε υψηλή συναισθηματική κατάσταση, θα προσεγγίζει τα γεγονότα χωρίς να κρύβει τίποτα, χωρίς να αλλοιώνει τα πράγματα, αλλά αντιθέτως θα τα μεταφέρει και θα εκφράζει τα γεγονότα οπως τα γνωρίζει.

Ακόμα ενα ηθικό και συναισθηματικά ισορροπημένο άτομο θα προτιμά να αναπαράγει τα καλά γεγονότα, που είναι δημιουργικά και που η αναπαραγωγή τους δεν θα είναι επιζήμια για τους άλλους –θα είναι μεταφορέας καλών και θετικών γεγονότων, η (αν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς) θα μεταφέρει τα γεγονότα αναλοίωτα και ως έχουν ιδωμένα απο τα ‘μάτια’ του χωρίς να κρύβει κάτι σχετικά με αυτά-

Το κουτσομπολιό και η λασπολογία είναι διαστρεβλωμένη αλήθεια ιδωμένη μέσα απο τα μάτια ενος συναισθηματικά διαταραγμένου ατόμου που σπέρνει μεταξύ των συνανθρώπων του ‘αλήθειες’ που σκοπό έχουν να βλάψουν και να καταστρέψουν.

Ομως υπάρχουν και κάποια άτομα τα οποία είναι αδιάφορα για τα γεγονότα και την αλήθεια.

Υπάρχουν άλλα άτομα, τα οποία βρίσκονται σε μια ανταγωνιστική κατάσταση με τους γύρω τους η στην δουλειά τους και τις σχέσεις τους, που προσπαθούν να αλλάζουν και να παραποιούν τα γεγονότα (την αλήθεια γύρω απο αυτά) έτσι ωστε να εξυπηρετούν τους δικούς τους σκοπούς και συμφέροντα.

Απο την άλλη πάλι υπάρχουν και άνθρωποι που βρίσκονται σε διαταραγμένη ψυχική η συναισθηματική κατάσταση οι οποίοι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και παρουσιάζουν την ‘αλήθεια΄ ιδωμένη μέσα απο ενα ‘οπτικό πρίσμα’ που παραποιεί τα γεγονότα σε βαθμό που απέχουν πολύ απο την αλήθεια στην υψηλότερή της –λογική-κατάσταση (δες πιο πάνω την αναφορά μου για τους λασπολόγους και τους κουτσομπόληδες).

Ενα συχνό και κοινό, χρόνιο –πολλές φορές- συναίσθημα που τυφλώνει πάρα πολλούς ανθρώπους είναι ο θυμός.

Η αλήθεια είναι λογική!

Αποκλείεται να μάθεις την αλήθεια απο εναν θυμωμένο άνθρωπο μια και ο βαθμός της ειλικρίνειάς του, οταν είναι θυμωμένος, είναι πολύ χαμηλός και ‘ο θυμός του τον τυφλώνει’, οπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός μας.

Ενας άνθρωπος που βρίσκεται στον θυμό συνήθως προτιμά να μεταφέρει καταστροφικά γεγονότα η διαστρεβλώνει αυτά που έχουν ‘διαδραματιστεί’ ωστε να παρουσιάζει τα γεγονότα που είναι καλά σε καταστροφικά ξεσπώντας την οργή του στους άλλους ανθρώπους γύρω του με αυτόν τον τρόπο.

Δραματοποιεί την αλήθεια κατα το δοκούν, υπο την επήρεια της συναισθηματικής του κατάστασης.

Ετσι η επικοινωνία και οι συμπεριφορά των ανθρώπων διαμορφώνεται επίσης ανάλογα!

Υπάρχουν και άτομα που αισθάνονται οτι διαρκώς απειλούνται απο τους άλλους και αισθάνονται τεράστια ανασφάλεια με την επιτυχία και την πρόοδο των φίλων τους, των συνεργατών τους η των συνανθρώπων τους.

Αυτοί οι ‘άνθρωποι’ είναι η μάστιγα μιας κοινωνίας αφου επιλέγουν να αναπαράγουν εκείνα τα γεγονότα που είναι εύκολο να παραποιηθούν και κάνουν οτι περνάει απο το χέρι τους για να τα διαστρεβλώνουν, να αλλάζουν τις καταστάσεις και τις αλήθειες πολύ έντεχνα, κρύβοντας έξυπνα τις καταστροφικές τους τάσεις, με σχετικά ‘αποδεικτικά στοιχεία’ και πανούργο τρόπο.

Αυτά τα άτομα είναι υπεύθυνα για τα μεγαλύτερα δεινά στην κοινωνία μας και στις διαλύσεις επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, γάμων, οικογενειών και σχέσεων.

Υπάρχει ομως τρόπος και τεχνογνωσία για να εντοπίζονται και να απομονώνονται τέτοια άτομα, αλλά και πως να προστατευόμαστε απο τις ενέργειές τους, στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή, φέρνοντας στο φώς την κακοβουλία τους.

Αποκτήστε αυτή την γνώση σε ενα απο τα σεμινάριά μου και δηλώστε συμμετοχή στο www.anastasismaraslis.com , [email protected]

About the author

Relative Posts