blog

‘η συμπεριφορά της αγέλης’

…κάπου στην Αφρική.

       Είχε βρέξει πρόσφατα και το γρασίδι είχε φουντώσει δίνοντας άφθονη τροφή στο κοπάδι από ζέβρες που είχαν απλωθεί στο λιβάδι απολαμβάνοντας το γεύμα τους.

       Μία, λίγο πιο απομακρυσμένη από τον όγκο του κοπαδιού, στα νοτιοανατολικά, εκεί από όπου φύσαγε ο άνεμος, σήκωσε όρθιο το κεφάλι της και ρούφηξε τον αέρα φιλτράροντας ξανά τις μυρουδιές και ξαφνικά άρχισε να καλπάζει αφηνιασμένα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Χωρίς να αντιληφθούν γιατί άρχισαν και οι υπόλοιπες να τρέχουν προς την ίδια κατεύθυνση σαν τρελές. Σε λίγο ολόκληρη η αγέλη είχε εγκαταλείψει το λιβάδι που έβοσκε και διέτρεχε την άγονη στέπα αφήνοντας πίσω της τεράστια σύννεφα σκόνης.

       Ο κίνδυνος? Αδιευκρίνιστος, άγνωστος, ανεπιβεβαίωτος.

       -Η ενστικτώδης και ζωώδης συμπεριφορά, χρήσιμη πιθανόν στην ζούγκλα, αλλά σε έναν σύγχρονο πολιτισμό τι εξυπηρετεί?

       – …21ος αιώνας στην Ελλάδα. Σήμερα.

       Πανικόβλητος τρέχει να τα προλάβει όλα χωρίς αποτέλεσμα. Η αναποτελεσματικότητά του συχνά τoν αφήνει με μια απορία  ‘ποιο το όφελος?’

       Ότι κι αν κάνει τελικά καταλήγει ενεργειακά στραγγισμένος σαν άδεια μπαταρία στον καναπέ με ένα ποτήρι κρασί στο ένα χέρι και ένα τσιγάρο στο άλλο.

       Τα μέσα ‘ενημέρωσης’ τον βομβαρδίζουν ανηλεώς και διαρκώς με εκφοβιστικά μηνύματα και ακαταλαβίστικη ορολογία: GREXIT, PSI, Eurogroup, ΔΝΤ, Ανακεφαλαιοποίηση κλπ, άμεσες απειλές για επερχόμενες καταστροφές. Μα αυτός τελείωσε το γυμνάσιο με το ζόρι και δουλεύει οδηγός κάνοντας παραδόσεις μέχρι τις οχτώ το βράδυ, δώδεκα ώρες συνεχώς. Δεν ξέρει από αυτά και που να βρει χρόνο να διαβάσει!

       Το περιβάλλον του αναπαράγει όσα διαδίδονται από τηλεοράσεως και στα οχτάστηλα η στο διαδίκτυο.

       Τα νούμερα μιλάνε για την κατάσταση μόνα τους, λένε, 1.600.000 οι άνεργοι, 7.000 αυτοχειρίες, 250.000 λουκέτα, 200.000 μετανάστες και οι φόβοι τον ζώνουν.

       Κάπως έτσι ο ίδιος φόβος εξαπλώνεται μέσω της αναπαραγωγής των ‘ειδήσεων’, των ‘στοιχείων’ – άλλωστε πως αυτός ένας απλός οδηγός, που δεν ξέρει από αυτά, να αμφισβητήσει τα νούμερα που βγάζουν οι επιστήμονες-ειδικοί? –  άλλωστε έτσι θα είναι –‘είδες ο Θανάσης έβαλε λουκέτο την προηγούμενη εβδομάδα’ – ‘Δίκιο έχουν οι τηλεοράσεις’ σκέφτηκε συμπερασματικά και ένοιωσε το σώμα του να υπακούει περισσότερο στο νόμο της βαρύτητας παρά στην θέλησή του.

       Ο φόβος και η σύγχυση του φέρνουν αδράνεια και η αδράνεια τον κάνει περισσότερο αναποτελεσματικό. Στην καλύτερη των περιπτώσεων κάποιοι από το κοπάδι σκέπτονται να φύγουν –να τραπούν σε φυγή (όπως οι Ζέβρες) – στο εξωτερικό, μετανάστες όπως τότε μετά την κατοχή, τον Β’ Π.Π.

       Παρόμοια και αυτός μαζί σκέφτεται να εγκαταλείψει,με αρκετούς άλλους την εστία του, την πατρίδα του στους ξένους, που σύντομα θα αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια!

       Θα έρχεται που και που σαν τουρίστας, στην πάλαι πότε πατρίδα του να κάνει τουρισμό στα νησιά που θα ανήκουν σε ‘Έλληνες’ που ο παππούς τους ήταν Γκανέζος η Μπαγκλαντεσιάνος από την Τσιταγκόγκ, με μητρική τους γλώσσα την Μπενγκάλι και θρήσκευμα τους τον Μουσουλμανισμό. Το δε αγαπημένο σπορ των ‘Ελλήνων’ θα είναι πια το κρίκετ.

       Σαν περάσουν τα χρόνια θα διηγείται από άλλες ξένες ‘πατρίδες’ στα εγγόνια του απαντώντας στην ερώτησή τους πως έγινε αυτό?  Και θα εξηγεί πως και αυτός όπως και αρκετοί γηγενείς Έλληνες για μια φορά ακόμη ανέθεσαν την κηδεμονία τους σε έναν, πολλά υποσχόμενο, αρχηγό κόμματος και αφέθηκαν να οδηγηθούν ξανά σαν αγέλη στις ξερές στέπες της λιτότητας και του τελικού τους αφανισμού. Επειδή πίστεψαν κάποιον άλλο να τους οδηγήσει… εκτός από τον εαυτό τους.

About the author

Relative Posts